Teknos zaangażowany w rozwój biopochodnych i biodegradowalnych środków ochrony osobistej

Teknos jest zaangażowany w projekt, w ramach którego opracowuje biopochodne i biodegradowalne środki ochrony osobistej, takie jak maski chirurgiczne, które mają zastąpić obecne materiały oparte na paliwach kopalnych. Tło projektu BIOPROT stanowi światowa pandemia koronawirusa, która spowodowała globalny niedobór środków ochrony osobistej w służbie zdrowia.

Celem projektu BIOPROT jest opracowanie przyjaznych dla użytkownika i ekologicznych środków ochrony osobistej, które mogą być również wykorzystywane do walki z infekcjami. Jednocześnie celem jest zwiększenie samowystarczalności fińskiej produkcji środków ochrony osobistej. W ramach projektu opracowywane są również modele biznesowe, strategie gospodarki cyrkularnej, procesy udzielania zamówień publicznych i inne modele wspierające ogólną wartość i zrównoważony rozwój. Teknos bierze udział w projekcie jako ekspert w dziedzinie powłok. Projekt jest prowadzony przez Uniwersytet LUT i rozpoczął się na początku 2022 roku.

Ilość odpadów mogłaby ulec zmniejszeniu za sprawą 1 miliarda masek

Obecnie większość środków ochrony osobistej importowanych do Europy pochodzi z Azji i jest wytwarzana z surowców syntetycznych na bazie paliw kopalnych, np. z polipropylenu. Cykl życia masek jednorazowych jest również krótki. Ponadto zauważono, że długotrwałe stosowanie masek powoduje różne problemy zdrowotne, takie jak bóle głowy. Projekt BIOPROT dąży do rozwiązania tych problemów. Celem jest opracowanie biopochodnych środków ochrony osobistej zgodnych ze zrównoważonym rozwojem, który zawiera rozwiązania przeciwwirusowe. Maseczki mogą być wtedy również wykorzystywane do walki z infekcjami.

Szacuje się, że nowe rozwiązania pozwolą zmniejszyć ilość odpadów o 4 tys. ton rocznie, co odpowiada miliardowi masek. Produkty końcowe mają być również bezpieczniejsze i wygodniejsze w użyciu, a opracowywane są we współpracy z pracownikami służby zdrowia.

Naturalne środki przeciwwirusowe

Projekt koncentruje się na ochronie dróg oddechowych oraz chirurgicznej ochronie ust i nosa, a także na ochronie wielokrotnego użytku przeznaczonej do zastosowania w przemyśle. Przewaga konkurencyjna powstaje dzięki połączeniu kilku różnych technologii i materiałów pochodzących z natury: materiałów pochodzenia biologicznego, naturalnych rozwiązań przeciwwirusowych oraz rozwiązań cyfrowych. Obecnie poszukuje się rozwiązań przeciwwirusowych wśród produktów przemysłu drzewnego. Badano na przykład właściwości przeciwwirusowe związków sosny. Obiecujące wstępne rezultaty uzyskano również dla innych gatunków drewna. Z kolei rozwiązania cyfrowe umożliwiają, np. monitorowanie funkcjonalności produktu w czasie rzeczywistym.

Wyniki badań wykorzystane w produktach własnych Teknos

Teknos uczestniczy w projekcie znajdującym się na najwyższym szczeblu, ale prowadzi badania w ramach własnych, odrębnych projektów cząstkowych. Celem jest zarówno sprawdzenie, czy rozwiązania przeciwwirusowe wyłaniające się z badań mogłyby być wykorzystane we własnych produktach firmy, jak również zwiększenie ilości nowych materiałów i metod badawczych.

„Celem jest wprowadzenie odkrytych rozwiązań przeciwdrobnoustrojowych do dalszych zastosowań, np. do farb wewnętrznych. Nasze doświadczenie w zakresie powłok na materiałach włóknistych oraz wieloletnia wiedza na temat powłok przeciwdrobnoustrojowych pomogą nam osiągnąć wspólny cel, a sieć partnerska daje nam dalsze możliwości rozwoju bardziej zrównoważonych powłok dla różnych grup docelowych”, mówi Pasi Virtanen, kierownik działu badawczo-rozwojowego w zakresie innowacji w Grupie Teknos. Projekt BIOPROT jest częścią szerszego ekosystemu Expand Fibre, którego członkiem jest firma Teknos. Projekt jest finansowany przez Business Finland.

Więcej informacji:
Pasi Virtanen
Kierownik działu badawczo-rozwojowego Grupy w zakresie innowacji
pasi.virtanen@teknos.com