TEKNOS wstrzymuje działalność w Rosji

W TEKNOS jesteśmy wstrząśnięci i przygnębieni wojną w Ukrainie. Nasze myśli i serca są ze wszystkimi ludźmi dotkniętymi wojną, bezpośrednio lub pośrednio. TEKNOS to fińska firma rodzinna, ale prowadzimy działalność globalnie, także w Ukrainie i w Rosji.

„Naszym kluczowym priorytetem jest zapewnienie bezpieczeństwa i wsparcie naszych pracowników oraz ich rodzin z Ukrainy. Jako firma, potępiamy wojnę rosyjską i w pełni popieramy wszystkie nałożone sankcje. W ramach naszych działań solidarnościowych z Ukrainą zawieszamy działalność w Rosji. Z powodu działań wojennych zostaliśmy również zmuszeni zawiesić wszelkie działania w Ukrainie. Nadal uważnie śledzimy sytuację i jesteśmy gotowi reagować i działać w każdy możliwy sposób, aby zapewnić naszym pracownikom bezpieczeństwo oraz wspierać działania na rzecz pokoju i pomocy potrzebującym”, mówi Paula Salastie, CEO & Owner, TEKNOS Group Oy.

Wpływ na działalność TEKNOS

Wstrzymujemy wszystkie nasze dostawy do Rosji, Białorusi i Ukrainy oraz naszą działalność do odwołania, co będzie miało bezpośredni i pośredni wpływ na lokalnych klientów, jak również na TEKNOS.

„Ta wojna z pewnością będzie miała wpływ na globalny łańcuch dostaw. Wojna i niepewna sytuacja, wpływają na tendencje do dalszych globalnych zmian cen ropy i gazu, które to z pewnością w pewnym momencie przełożą się na ceny surowców chemicznych oraz kosztów produkcji. Obecnie kontynuujemy działania, bez znaczących problemów. Ta sytuacja może oczywiście ulec zmianie”, mówi Fredrik Calenius, Chief Procurement Officer, TEKNOS Group Oy.