Teknos kontynuuje ekspansję w Azji otwierając nowe Centrum Handlowo-Kompetencyjne w Wietnamie

Teknos Group Oy, dostawca zrównoważonych rozwiązań w zakresie powłok dla przemysłu wytwórczego, profesjonalistów budowlanych i konsumentów, ogłasza dziś otwarcie nowego Centrum Handlowo-Kompetencyjnego z laboratorium technicznym, zapleczem szkoleniowym i magazynowym w prowincji Dong Nai w Wietnamie. Wietnam jest ważnym rynkiem rozwoju dla firmy Teknos. Aby być blisko naszych klientów, zainwestowaliśmy i angażujemy się w sprawy zarówno regionu, jak i naszych obecnych i przyszłych klientów. Oficjalne otwarcie nowego biura ma nastąpić 13 września 2022 roku.

Centrum kompetencyjnie Teknos w Wietnamie

Będąc jedną z największych fińskich firm rodzinnych, które cenią sobie długoterminowe relacje, ekspansja w regionie Azji i Pacyfiku zwiększa nasze cele w zakresie zrównoważonego rozwoju poprzez budowanie długoterminowej współpracy z bliskimi klientami i zaangażowanie w tym regionie.

Aby poprawić sposób, w jaki obsługujemy naszych lokalnych klientów w Wietnamie, zapewniając im najlepszą obsługę handlową i techniczną, jak również magazynowanie i wsparcie logistyczne, będziemy teraz w stanie, dzięki naszemu lokalnemu personelowi, świadczyć lokalne usługi, od pobierania próbek i przeprowadzania testów próbnych, do szkoleń, dopasowywania kolorów i zoptymalizowanych usług logistycznych, znacznie skracając czas realizacji i możliwość zapewnienia wsparcia logistycznego dopasowanego do celu.

Oznacza to również, że nasi klienci w Wietnamie będą mieli dostęp do szerokiej gamy produktów z portfolio Teknos. Produkty wodorozcieńczalne i produkty UV będą importowane z Malezji, najbliższego zakładu produkcyjnego Teknos w regionie. Dostępność dodatkowych produktów jest teraz zagwarantowana i może pochodzić z naszych fabryk w Finlandii, Niemczech, Danii lub Chinach.

Decyzja o utworzeniu nowego centrum serwisowego w regionie Azji i Pacyfiku wspiera nasze plany rozwoju. Wietnam był dla nas logicznym wyborem, ponieważ nasz wietnamski biznes eksportowy w ostatnich latach stale się rozwijał. Chcemy spotykać się z klientami tam, gdzie się znajdują, aby móc usprawnić naszą współpracę i wspierać ich poprzez szybszy czas reakcji oraz dostosowane do potrzeb rozwiązania i usługi” - mówi Paula Salastie, dyrektor generalna i właścicielka Grupy Teknos.

„Sprzyja to również naszemu zrównoważonemu rozwojowi, ponieważ zmniejsza emisje związane z logistyką. Nasz zespół w Wietnamie odgrywa kluczową rolę w poszerzaniu naszej globalnej sieci rozwoju i usług. Naszym modelem zawsze będzie ścisła współpraca z naszymi klientami, budowanie silniejszych relacji poprzez dostarczanie im zrównoważonych rozwiązań w zakresie powłok” - kontynuuje.

Wanda Smith, dyrektor zarządzająca Teknos (M) Sdn. Bhd., która również zajmuje się regionem Azji Południowo-Wschodniej, kieruje nowym oddziałem Teknos Wietnam. Odpowiada za sprzedaż, obsługę klienta, serwis techniczny i magazyn. „To ekscytujący czas, aby postawić kamień milowy i rozpocząć nowy rozdział w tym regionie, aby być bliżej naszych wietnamskich klientów" - powiedziała Wanda Smith. Nowe biuro znajduje się w Nhon Trach Industrial Zone III - Phase 2, Hiep Phuoc Town, Nhon Trach District, Dong Nai Province. Całkowita powierzchnia około 650 m2 o słynnych niebiesko-zielonych kolorach Teknos składa się z powierzchni biurowej, sali spotkań, laboratorium zastosowań technicznych i magazynu.

Zgodnie z naszymi zobowiązaniami dotyczącymi zrównoważonego rozwoju, naszym celem w Wietnamie jest zostanie partnerem z wyboru w zakresie zrównoważonych rozwiązań powłokowych. Poza ofertą rozwiązań, obejmuje to również nacisk na zdrowie i dobre samopoczucie naszych Pracowników, jak również względy środowiskowe będące jednymi z najważniejszych zasad, którymi kierowaliśmy się przy wyborze i projektowaniu nowej siedziby. Park Przemysłowy jest wyposażony w systemy infrastruktury, w tym centralną infrastrukturę oczyszczania ścieków, restauracje z różnymi rodzajami kuchni i sklepy ogólnospożywcze, a także transport z miasta Ho Chi Minh do Parku Przemysłowego. Ponadto będą tam organizowane okresowe badania lekarskie, tym samym zapewniając pracownikom Teknos Wietnam wygodę, lepszą jakość i miłe środowisko pracy na zewnątrz.

Pod uwagę wzięto również czynniki wpływające na zdrowie, takie jak jakość powietrza w pomieszczeniach i dostęp do światła dziennego, jako że budynek posiada również wbudowaną wentylację. Dzięki bardziej wydajnym systemom naturalnej wentylacji, nowe biuro sprzyja maksymalnym zyskom słonecznym i zmniejsza zapotrzebowanie na sztuczne oświetlenie. W projekcie wnętrza zastosowano materiały szklane jako przeszklone ściany działowe, co pozwala na rozproszenie naturalnego oświetlenia w całej przestrzeni w celu uzyskania prywatności, tym samym zachowując ogólną lekkości i przewiewność. „Zrównoważona przestrzeń biurowa powinna mieć na uwadze nie tylko produkcję i ochronę energii, ale także bezpieczeństwo i dobre samopoczucie pracowników Teknos. Meble biurowe, sprzęt i inne akcesoria zostały starannie dobrane w taki sposób, aby spełniały zasady ergonomii. Dla nas bycie zrównoważonym to coś więcej niż emisja. Chodzi również o stworzenie doskonałego miejsca pracy i budowanie długoterminowych relacji ze wszystkimi naszymi interesariuszami" - stwierdza Wanda Smith. W maju tego roku Teknos otrzymał złoty medal EcoVadis za wyniki w zakresie zrównoważonego rozwoju w 2021 roku. Dzięki temu Teknos znalazł się w grupie najlepszych 5% spośród 90 000 firm ocenianych przez EcoVadis na całym świecie.

Teknos będzie kontynuował inwestycje i rozwój w Wietnamie ze średnioterminowym planem ekspansji na okres od trzech do pięciu lat, aby stać się zakładem produkcji wtórnej i uzyskać lepszą kontrolę nad czasem realizacji zamówień, a także zmniejszyć zależność od importu w celu zaspokojenia rosnącego lokalnego popytu. W związku z tym, ekspansja w Wietnamie będzie mogła wspierać eksport do innych krajów Azji Południowo-Wschodniej lub Azji i Pacyfiku, uzupełniając zakład Teknos Malezja.