Iker Zubia Vázquez objął stanowisko CHRO w Grupie Teknos

Iker Zubia Vázquez (43), posiadający dyplomy licencjata z socjologii pracy i magistra zarządzania zasobami ludzkimi, został mianowany dyrektorem zasobów ludzkich (ang. Chief Human Resources Officer, CHRO) Teknos Group z dniem 14 sierpnia 2017. Iker należy do Corporate Management Group Grupy i jest bezpośrednim podwładnym Pauli Salastie, CEO Grupy Teknos.

Iker odgrywa kluczową rolę w przyspieszeniu organicznego wzrostu i zwiększeniu zysków Grupy Teknos poprzez prowadzenie rozwoju i harmonizacji działań działu zasobów ludzkich, jego zasad i procesów. Jego ważnym obszarem działań będzie budowanie kompetencji przywódczych kadry menedżerskiej oraz zapewnienie struktury organizacyjnej talentów, która przeniesie wydajność firmy na nowy, wyższy poziom.

Iker ma duże doświadczenie w rozwijaniu talentów, przywództwa i organizacji w regionach EMEA (Europa, Bliski Wschód i Afryka), Azji i Pacyfiku oraz Ameryk. Obejmował kilka globalnych stanowisk kierowniczych w obszarze HR w firmach ASSA ABLOY (2007–2017), SAS Auto Systemtechnick (2005–2007) i Dura Automotive Systems (2004–2005) oraz kilka innych menedżerskich stanowisk HR w firmach VIPS Group i Marks and Spencer.

„Doświadczenie Ikera jako globalnego lidera HR jest niezwykle ważne dla Teknos w dążeniu do przyspieszenia i harmonizacji naszego silnego wzrostu” — powiedziała Paula Salastie, CEO Grupy Teknos.

„Z perspektywy zawodowej czuję się bardzo dumny i podekscytowany tym, że zaczynamy współpracę z różnymi przedsiębiorstwami i krajami na naszej wspólnej drodze do ciągłego rozwoju i doskonalenia. A z perspektywy osobistej, czuję się zaszczycony i szczęśliwy, że mogę być częścią rodziny Teknos” — powiedział Iker Zubia Vazquez, CHRO, Teknos Group.

Iker Zubia Vazquez, CHRO Grupy Teknos